SH -> kotisivulle Päivitetty 13.5.2002 © 2002 Sakari Hannula
sivu 1 | sivu 2
[Kotisivulle]
[Laitteisto]
[501SW:hen]

Subwoofer SH 501SW -rakennusprojekti

Saatuani levyt sahasin kuviosahalla reiät kaiutinelemetille, refleksiputkelle sekä Biltemasta ostamalleni liitinpanelille. Lisäksi merkitsin ruuvinreikien paikat ja tein niille alut purasimella.

Refleksiputkeksi ostin Bauhausista 50 cm pätkän 75 mm viemäriputkea, jonka katkaisin rautasahalla oikean pituiseksi. Pyöristin kummatkin päät metalliviilalla ja santapaperilla.

Levyt mukanani ajoin vanhempieni luo, jossa käytössäni olisivat iso autotalli työtilaksi sekä isäni osaaminen ja työkalut. Ensin porasimme läpireiät ruuveille ja niihin upotukset ruuvinkannoille. Sitten kokosimme kotelon, mikä vei yllättävän paljon aikaa. Levyt olivat kuitenkin kohtalaisen isot, ja niiden sovittaminen vaatii aikaa ja lopulta hiontaakin. Kokoamiseen käytimme puristimia, puuliimaa sekä 5x40 mm puuruuveja. Apureiät olivat 4 millisiä. Sisälle vielä ristikkäistuki, joka oli suhteellisen helppo asentaa elementin aukosta.

Refleksiputken kiinnitimme puuliimalla. Laitoimme vielä kolme puupalaa putken sivuille tuiksi. Putken ja levyn välisen rauon tiivistin kummaltakin puolella akryylitiivistemassalla.

Vaimennusaineeksi laitoin nitojalla 5 cm paksuista vuorivillaa jokusen kerroksen. Vuorivillaa ei suositella sen pölyämisen vuoksi, mutta eipä työhuoneen pääkaiuttimista ole mitään tullut ulos 7 vuoden aikana!

Isäni paklasi ruuvit piiloon, hioi, pohjamaalasi kahteen kertaan välillä hioen ja lopulta maalasi kolmesti mustalla huonekalumaalilla; sillä samalla tutulla, jolla ovat maalatut työhuoneen pääkaiuttimet, työ- ja olohuoneen stereotasot sekä olohuoneen kaiutinjalustat :)

Kun sain valmiin kotelon taas luokseni, kiinnitin pohjaan vielä 43 mm kumiset kalustepyörät, laitoin elementin sekä liitinpanelin aukkojen reunaan p-profiilista ikkunatiivistettä sekä juotin johdot liitinpanelista kaiutinelementtiin. Ruuvasin elementin ja liitinpanelin paikoilleen, jonka jälkeen vuorossa oli kaiuttimen kokeilu ja säätäminen.

En ollut aivan tyytyväinen ääneen. Siinä oli mielestäni hieman kuminaa. Niinpä elementti irti ja reilusti vanua sisään. Elementti takaisin kiinni, ja uusi kokeilu. Nyt kuulosti siltä, miltä olin ajatellut; matalalle menevältä laadukkaalta subwooferilta! Aikaa kului jokunen viikko ennenkuin olin täysin tyytyväinen subwooferin ja kaiuttimien sovitukseen. Erilaista musiikkia kuuntelemalla ja pikku hiljaa aktiivivahvistimen tasoa sekä alipäästöä säätämällä löytyi se itseä tyydyttävä subwooferin ja kaiuttimien tasapaino.

SH-501SW:n kotelo

Jatkoa:

Tein uudet kaiuttimet (Harrin Kaiutin Sarja 7 R15) olohuoneeseen, jotka toistavat alemmaksi kuin entiset B&W:t. Edessä on siis subwooferin säätäminen uudelleen. Alipäästön säädin heti minimiin eli 40 hertsiin. Tason oikea asento löytynee lähiviikkoina, kunhan ehdin kuunnella erilaista musiikkia. Vaimeammaksi tason saa kuitenkin säätää kuin B&W:iden kanssa.


[501SW:hen]
[Laitteisto]
[Kotisivulle]