SH -> kotisivulle Päivitetty 13.5.2002 © 2002 Sakari Hannula
sivu 1 | sivu 2 | sivu 3 | sivu 4
[Kotisivulle]
[Laitteisto]
[S7 R15:sta]

Harrin Kaiutin Sarja 7 R15 -kaiuttimien rakennusprojekti

Onnistuneen subwoofer-projektin jälkeen ajattelin parantaa olohuoneeni laitteistoa paremmilla kaiuttimilla. Uskollisesti 12 vuotta palvelleet B&W DM550:t eivät olleet huonot, mutta toisto ei ulottunut kovin alas. Diskantti oli myös melko raaka hiemankin kovempaa soitettaessa, ja ääni alkoi särkyä jo turhankin pienillä voimakkuuksilla.

Koska kaiuttimien rakentaminen on ollut hauskaa ja lopputulokset erittäin onnistuneita, oli rakennussarja itsestäänselvyys. Suomen Hifitalon ja Harrin Kaiuttimen rakennussarjat pääsivät lähempään tutustumiseen alkuselvityksien jälkeen.

Hifitalon kaiuttimista mietin malleja Audiokit by Chorus AW-6i, AW-10i ja AW-HQi sekä Hifi BM 82.

AW-6i:kin kuulosti kohtalaisen mukavalta ja rasittamattomalta, mutta AW-10i oli huomattavasti vaikuttavampi; bassoissa oli jo voimaa. HQi versio ei korviini kuulostanut mitenkään paremmalta, eikä siis 40 euroa/kpl kalliimman hintansa arvoiselta.

Hifi BM 82:a en päässyt kuuntelemaan. Hylkäsin sen kuitenkin turhan monimutkaisen jakosuotimen takia; kaikki ei ole kohdallaan, jos jakosuotimen pitää korjata noin paljon.

Harrin Kaiuttimen tuotteita olin joskus kuunnellut Hifi-messuilla, ja ne olivat vakuuttaneet minut hyvinä kaiuttimina. Ensin ajattelin Sarja 4 R8:aa. Harrin kanssa vaihdoimme muutaman sähköpostin, ja hän suositteli tarpeeseeni Sarja 7 S10:tä subwooferin takia. Itse en kuitenkaan halunnut S10:tä, koska se oli liikaa B&W:iden kaltainen (koko, suljettu kotelo). Pidän enemmän bassorefleksikotelosta, minkä johdosta päädyin Sarja 7 R15. Kyseinen kaiutin oli myös pärjännyt hyvin Tekniikan Maailman testissä - tai oikeammin sitä vastaava valmiskaiutin Pelikaani 15. Kuuntelutila on myös kohtalaisen kokoinen, mikä osaltaan vaikutti päätökseeni rakentaa aika iso jalustakaiutin.

Harrin Kaiuttimen valintaan edesauttoi myös se, että sen parempien rakennussarjojen mukana tulee valmiiksi työstetty etulevy. Itselläni ei ole jyrsiä, vaan olisin joutunut muussa tapauksessa työstämään kaiutinelementtien upotukset jossain maksua vastaan. Nyt kaikki kävi helposti.

Seuraavilla sivuilla saat kuvat aukeamaan isompina klikkaamalla niitä.

Valmis kaiutin jalustalla
[S7 R15:sta]
[Laitteisto]
[Kotisivulle]